Σας προτείνουμε να γίνετε πιστοποιημένοι προγραμματιστές της Java για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η Java είναι η δημοφιλέστερη γλώσσα προγραμματισμού παγκοσμίως.

2. Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας για καλούς Java Developers τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η προσφορά εργασίας υπολείπεται της ζήτησης, δηλ. υπάρχουν άφθονες θέσεις που δεν καλύπτονται. Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον, αντίθετα μάλλον θα επιδεινωθεί. Η σχέση αυτή μεταξύ αγοράς και ζήτησης σας εξασφαλίζει μια θέση εργασίας με ικανοποιητικές αποδοχές και άλλα προνόμια όπως συνεχή εκπαίδευση, ταξίδια, εξέλιξη στην καριέρα σας, κα. Στους πιθανούς εργοδότες συμπεριλαμβάνονται όλες οι κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, όπως μεγάλες ναυτιλιακές, εταιρείες έρευνας στον χώρο τις πληροφορικής αλλά και εκτός αυτού, εταιρείες ανάπτυξης τραπεζικών συστημάτων, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, κα.

3. Αν σας ενδιαφέρει κάποιος ειδικός τομέας της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα, η Τεχνητή Ευφυία, είναι πολύ πιο εύκολο να εισέλθετε στην αγορά εργασίας στον τομέα της Τεχνητής Ευφυίας σαν Java Developer παρά με οποιαδήποτε άλλη εξειδίκευση συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Τεχνητής Ευφυίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχει έλλειψη από developers σε όλους τους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας και άρα ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος.

4. Η Java είναι το πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο προγραμματισμού καθώς ενσωματώνει βιβλιοθήκες λογισμικού σχεδόν για καθετί που πιθανώς να χρειαστείτε. Για παράδειγμα, η σύνδεση με βάση δεδομένων γίνεται με standard βιβλιοθήκες της java, ακόμη περαιτέρω όμως, η java διαθέτει την δική της built in database (Java DB). Αν θελήσετε να αναπτύξετε Rich Internet Application που συνιστούν τις εφαρμογές του μέλλοντος, τότε το πλαίσιο javafx θα σας είναι σίγουρα απαραίτητο. Αν πάλι θελήσετε να προγραμματίσετε ενσωματωμένα συστήματα, τότε το πλαίσιο Java SE Embedded είναι σίγουρα η καλύτερη λύση. Security, Internationalization, Custom Networking, Deployment, Regular Expressions, κα, θα τα βρείτε όλα ενσωματωμένα στο βασικό πλαίσιο της γλώσσας.

5. Web εφαρμογές. Και εδώ η java είναι πρωτοπόρος διαθέτοντας μια σειρά από σχετικές τεχνολογίες όπως: Java Servlet API, JavaServer Pages Technology, JavaServer Pages Standard Tag Library, JavaServer Faces Technology, Java Message Service API, JavaMail API and the JavaBeans Activation Framework, Java API for XML Processing, κα.

6. Αν θελήσετε να κάνετε ανάπτυξη στο Android, γνωρίζετε φυσικά πως η φυσική γλώσσα του Android είναι η java. Επίσης, θα σας είναι γνωστό πως η αγορά των κινητών κυριαρχείται από το Android, π.χ. τον Φεβρουάριο του 2016 τα μερίδια της αγοράς είχαν ως εξής: Android 87,6%, iOs 11,7%, Windows Phone 0,4%, others 0,3%. Επιπλέον με την τεχνολογία Java for mobile devices μπορείτε να κάνετε ανάπτυξη για οποιοδήποτε τύπο ή/και λειτουργικό κινητής συσκευής.

7. Ταχύτητα. Η java είναι η ταχύτερη ολοκληρωμένη γλώσσα προγραμματισμού. Για να γίνει κατανοητό αυτό, φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι θεωρείται μέχρι και 100 φορές γρηγορότερη από την Python. Η ταχύτητα της Java, ειδικά της έκδοσης 8 (δεν υπάρχουν ακόμη αξιόλογα benchmarks για την έκδοση 9) αγγίζει την ταχύτητα της C/C++. Ωστόσο, για να αξιολογηθεί αυτή η πληροφορία ορθά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πως η C περιλαμβάνει μόνο τον πυρήνα της γλώσσας. Για μια ολοκληρωμένη σύγχρονη εφαρμογή απαιτούνται πολλές λειτουργίες που δεν περιλαμβάνονται στον πυρήνα. Στην περίπτωση επομένως της C/C++, ο προγραμματιστής καταφεύγει σε βιβλιοθήκες τρίτων οπότε η σύγκριση java από την μια μεριά και C/C++ μαζί με βιβλιοθήκες τρίτων από την άλλη θα μας δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

8. Υποστήριξη. Η java υποστηρίζεται από μια κολοσσιαία εταιρεία, την Oracle. Από την άποψη αυτή μπορεί ο επίδοξος Java Developer να έχει σχετική βεβαιότητα πως δένει το μέλλον του με τις επιλογές μιας μεγάλης εταιρείας που εγγυάται την συνεχή ανάπτυξη της γλώσσας. Από την άλλη πλευρά, η Java για Android υποστηρίζεται από την επίσης κολοσσιαία εταιρεία, την Google.

9. Backwards compatibility. Κάθε έκδοση της java είναι συμβατή με όλες τις προηγούμενες, δηλ. η Oracle εγγυάται πως οι κώδικες που έχουν γραφεί με προηγούμενη έκδοση της java περνάνε μεταγλώττιση από κάθε επόμενη έκδοση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες που κάνουνε ανάπτυξη λογισμικού επενδύοντας συχνά εκατομμύρια. Φανταστείτε μια νέα έκδοση να αχρήστευε τους κώδικες που αναπτύχθηκαν στις προηγούμενες με ακόλουθη απαξίωση των σχετικών επενδύσεων. Αν και η συμβατότητα με τις προηγούμενες εκδόσεις φαίνεται πως είναι αναγκαία για κάθε γλώσσα προγραμματισμού, ωστόσο δεν την ακολουθούν όλες οι γλώσσες. Για παράδειγμα, η Python που υποστηρίζεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Python Software Foundation” εξέδωσε (το 2008) την έκδοση 3.0 που δεν είναι συμβατή με την έκδοση 2.0. Κάτω από αυτές τις συνθήκες καμιά σοβαρή εταιρεία δεν θα εμπιστευθεί μια γλώσσα που στην ουσία αλλάζει και γίνεται μια άλλη γλώσσα.

10. Η Java είναι πλήρως open source απο το 2007. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί open-source βιβλιοθήκες σχεδόν για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Για παράδειγμα, αν κάποιος θελήσει να αναπτύξει μια εφαρμογή OCR, μπορεί εύκολα να βρει αξιόπιστο API για OCR. Αντίστοιχες βιβλιοθήκες σε C# κοστίζουν μερικές χιλιάδες Ευρώ ενώ σε C Objective (Η native γλώσσα Mac-OS & iOs) κοστίζουν αρκετές χιλιάδες.